söndag 24 januari 2010

Recept för enhänta: Snabb kikärtscurry

Perfekt vegetarisk vardagsmiddag, som man kan variera i styrka efter smak. Enkel att fixa med bara ena handen fri.

Ingredienser:
2 burkar kikärtor (välj burkar som inte kräver konservöppnare)
1 burk rostad paprika i olja
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen chilipeppar (minska för kryddkänsliga barn)
½ tsk torkad malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 gul lök (förbered gärna genom att ha färdighackad i frysen)
1 klyfta vitlök (förbered gärna genom att ha färdighackad i frysen)
1 burk konserverade små tomater (välj burk som inte kräver konservöppnare)
3 msk olja
½ dl vatten
färsk koriander till garnering

Gör så här:
Öppna burkarna med kikärtor och låt ärtorna rinna av i ett durkslag. Burkar med ringöppnare är lättare att få upp med ena handen om man tar stöd med kroppen mot burken, gärns med en fuktad disktrasa under burken som glidstopp.
Dela löken i två halvor med en kniv, och dra loss det yttersta skalet. Hacka löken i en matberedare eller lökhackare. Krossa vitlöken med knivbladets bredsida, peta bort skaldelarna ovch hacka löken ytterligare en aning.
Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och häl i kryddorna. Rör om och tillsätt gul lök och vitlök. Låt fräsa någon minut, tills den gula löken är genomskinlig. Tillsätt de konserverade tomaterna. Öppna paprikaburken med en skruvlocksöppnare, och häll av oljan. Tillsätt vattnet, paprikan och kikärtorna i kastrullen, och låt koka på svag värme i ca 10 minuter tills tomaten blivit mosig och vattnet nästan har kokat in.
Garnera med färsk koriander. Servera med kokt ris eller bröd.
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar