tisdag 5 oktober 2010

Rivig risotto

Risotto är lättare än man tror att laga till även med bara ena handen, och tar inte längre tid än att koka "vanligt" ris. Kom ihåg att röra hela tiden så att rätten inte bränner fast i kastrullen.

Ingredienser:
5 dl arborioris
1 l hönsbuljong (gjord på buljongtärning, snabbt och enkelt)
2 dl torrt vitt vin (enklast är att väja en flaska med skruvkork)
1 dl grovriven parmesan (förbered gärna genom att ha riven ost i frysen, bara att slänga ner i kastrullen)
1 gul lök (förbered gärna genom att ha hackad lök i frysen)
1 röd färsk chili
salt och vitpeppar
3 msk olivolja

Gör så här:
Hacka eller riv löken i en matberedare eller lökhackare, och fräs den i olivoljan på svag värme i en tjockbottnad kastrull. Löken är färdig när den är lite genomskinlig och blank. Dela chilifrukten på längden, ta bort skaftet och dra bort fröna med en tesked. Hacka resten av chilin i matberedaren och lägg i den i kastrullen. Den som vill tar även med en del av fröna för starkare smak.
Fräs chilin tillsammans med löken ett par minuter, och häll sedan i riset. Rör om och tillsätt vinet samt ca 1 dl av buljongen. Låt vinet och buljongen koka in, och späd med mer buljong. Fortsätt så tills risotton har blivit krämig. Rör hela tiden med en kraftig sked. Hur fast man vill ha sin risotto är en smaksak, men efter ca 20-25 minuter är riset mjukt och rätten färdig att äta.
Servera som den är, eller med exempelvis bitar av grillad kyckling eller kräftstjärtar (finns skalade på burk i kyldisken). Man kan också smula över lite chèvre eller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar