lördag 8 maj 2010

Recept för enhänta: Renskavsfräs

Snabbt och enkelt, och dessutom kalorisnålt. Med lite övning och planering går alla steg att fixa med enbart ena handen fri. Barnen tycker ofta att det är spännande att hjälpa till med att "skala av" renskavens lager allt eftersom de tinar i stekpannan, och vips har man ännu en hand över till annat!



Ingredienser:

1 paket fryst renskav (finns även hjortskav och viltskav i många butiker)
1 palsternacka
1 gul lök (förbered gärna genom att ha färdighackad lök i frysen)
1 vitlöksklyfta
ev 1 paket bacontärningar, alternativt skivad bacon
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
persilja till garnering (enklast är att använda fryst persilja)
lite olja eller margarin till stekning



Gör så här:

Skala gullöken genom att först dela den på hälften, och dra av skalet med en liten skalkniv. Det kan vara lite pilligt att fixa med ena handen,. men det går! Hacka sedan löken ganska grovt i en matberedare eller lökhackare.

Skala bort det yttre skalet på vitlöksklyftan med skalkniven, och krossa den sedan med bredsidan av en större kniv. Hacka lätt och pilla bort resten av skalet. Det gör inget om lite skal blir kvar. Ansa sedan palsternackan med skalniven, och skölj den ordentligt. Den behöver inte skalas. Riv grovt i matberedare.


Bryn matfettet i en stekpanna, och lägg i lök och palsternacka. Låt fräsa en stund tills gullöken är genomskinlig. Ta sedan ut fräset ur pannan. Har du två stekpannor kan du självklart använda det. Lägg i den fysta renskaven i stekpannan. Köttet ligger i tunna skivor, som tinar i stekpannan, så "skala av" lager efter lager, och vänd på den frysta klumpen emellanåt så att den inte bränns på andra sidan.

När all renskaven har tinat och blivit brynt lägger du i grönsaksfräset samt bacon, och låter alltihop fräsa tillsammans en stund. Skivad bacon blir bästa om man klipper den i småbitar innan den läggs ner i pannan. Tillsätt sedan crème fraiche. Rör om, spåd med vatten och låt koka upp.


Servera med pasta eller potatismos, eller allra enklast; enbart tillsammans med gott bröd och sallad.
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar